Wat is Aikido?

Aikido komt uit Japan. Het is een spel van aanval en verdediging. Het verschil tussen aikido en vechtsporten is dat bij aikido niet wordt gevochten. Ook zijn er geen wedstrijden en kan er niet gewonnen worden van een ander. Aikido is moeilijker dan een gewone vechtsport. Een aanvaller wordt uit balans gebracht zonder kracht. Daarna wordt de energie van de aanvaller overgenomen. Tot slot wordt de aanvaller naar de grond gebracht, zonder hem/haar te verwonden.
Aanvallen hoort ook bij aikido, maar op een zachte en gecontroleerde manier. Iemand die aanvalt moet durf hebben, alert en lenig zijn. De ervaring leert dat kinderen door aikido een betere lichamelijke en geestelijke coŲrdinatie krijgen, een sterkere aanwezigheid en persoonlijkheid ontwikkelen en efficiŽnter en geconcentreerder gaan handelen.De lessen: Het grootste deel van de les wordt op een speelse manier besteed aan de losmaak-oefeningen en basisbeginselen van aikido. De belangrijkste elementen zijn ademhaling, houding, souplesse, vloeiende bewegingen, balans en valtechnieken.

Voor wie? Wij hanteren een minimum leeftijd van 6 jaar en een maximum van 18 jaar. Voor jongere kinderen geldt dat zij eerst een les meedoen, waarna in overleg met de docent wordt besloten of zij wel of niet de lessen kunnen volgen.

Lees ook het stukje "Wat is Aikido?" bij de volwassenen


© KASA, 2017